BUDDY BUDDY

Achter de voorgevel van dit archetypische dijkhuis in Amsterdam Noord ligt de perfecte familiewoning verstopt

Locatie: Amsterdam

Jaar: 2018
Oppervlakte: 160 m2

Programma: Verbouwing met uitbouw en interieurontwerp

In samenwerking met: && (&Prast&Hooft)


 

Om dit dijkhuis in Amsterdam Noord geschikt te maken voor de jonge familie die het had gekocht, was een grondige renovatie nodig. De zeer populaire Nieuwendammerdijk vormt een podium voor vele renovaties en uitbreidingen, waarbij dit project eruit springt in zowel vorm als materialisatie. De eerste stap bestond uit het vervangen van de verouderde fundering van het huis. Nieuwe betonnen wanden en vloeren zorgen ervoor dat grondwater niet naar binnen kan, en het huis niet kan ‘wegglijden’ van de dijk. 

 

In de uitbouw over twee verdiepingen zorgt een vide in combinatie met een enorme stalen pui voor een ruimtelijke verbinding tussen het souterrain, de begane grond en de achtertuin. Daardoor komt er veel daglicht binnen en worden de twee verdiepingen visueel met elkaar verbonden. Bij het openen van de dubbele glazen deuren stroomt er frisse lucht door de hele woning. De rest van het exterieur is bekleed met verkoold hout, voor een opvallend uiterlijk en een duurzame gevel die de tand des tijds overleeft.

 

In het interieur was een complete revisie noodzakelijk. De nieuwe blauwe keuken met messing details staat vrij in de ruimte en vormt het oogstrelende focuspunt op de begane grond. De op maat gemaakt stalen trap met zwevende treden is zo ontworpen dat er een tweede open verbinding ontstaat, ditmaal tussen de begane grond en de eerste verdieping. Deze interieur- en exterieur elementen resulteren in een woning met vele interessante visuele en ruimtelijke kwaliteiten, die ervoor zorgen dat de jonge familie er nog vele jaren van kan genieten.

Foto's: www.michaelcerrone.com

project highlights

enkel de voorgevel werd intact gelaten bij de renovatie van deze familiewoning 

 

een complete renovatie vanaf de fundering tot en met het dak was nodig om de woning weer waterdicht en behaaglijk te maken

in de tuingevel namen we een grote stalen pui op die over twee verdiepingen loopt

 

daardoor worden de keuken en het eetgedeelte boven visueel verbonden met het leefgedeelte beneden en stroomt er heel veel daglicht naar binnen

we ontwierpen de op maat gemaakte trap die alle drie de verdiepingen met elkaar verbindt

 

 De open trap met zwevende treden vormt het focuspunt van het huis

  • Habitats of People Instagram
  • Habitats of People Facebook

architectuur en interieur ontwerp  |  amsterdam  |  2020 © door HOP Architecten

info@hop-amsterdam.com